Blog

Zaštita drveta

Zaštita drveta vrlo je važna za dugovječnost drveta. Pogotovo ako u kući ili vrtu imate puno drvenog namještaja, brzo biste se trebali pozabaviti brigom o njemu. Jer čak i ako drveni namještaj izgleda lijepo, nikad ne možete osigurati da će dugo izgledati lijepo.

Vodič za kupnju drvenog voska

Na tržištu možete pronaći mnogo proizvoda za zaštitu i doradu drvenih površina. Drveni vosak je vrhunski izbor za postizanje ovog zadatka, no važno je znati što jedan proizvod drveta od voska razlikuje od drugog.

Zašto je vosak najbolji za zaštitu i poliranje svih vrsta drva?

Jer pruža prirodnu barijeru koja također djelomično apsorbira u zrno drveta kako bi zapečatila površinu i zadržala vlagu, prašinu i ogrebotine.

Najbolji drveni voskovi isijavaju u sjaju od mekog satena do visokog sjaja. Rezultat je autentična, bogata nakupina koju nikad ne možete postići od poliuretanskog gornjeg premaza.

Imaju li svi voskovi za drvo istu formulu?

Ne. Iako svi proizvodi od drveta od voska koriste vosak kao glavni sastojak, vrsta voska može varirati. Mnoge formulacije drvenog voska dodaju druge sastojke poput lanenog, mineralnog ili agrumskog ulja koji mogu izmijeniti način na koji izgled izgleda na drvenoj površini i trajnost.

products DV005 ppic Bao Halbsatngen 110625135 0
Stolarski vosak u štapiću

Zašto se u vosak za drvo ubacuje pčelinji vosak ?

Pčelinji vosak jestiv je materijal koji pčele proizvode u košnici kako bi napravile saće. Pčelinji vosak ima zaštitne osobine poput otpornosti na vodu i prljavštinu zbog čega pruža prirodan način zaštite drvenih površina. Pčelinji vosak u formuli drvenog voska lakše se širi i stvara mekši sloj osjetljiviji na oštećenja.

Razlika između drvenog voska i ulja ?

Ulje se upija u zrno drveta i stvara tanki sloj zaštite. Dok za oko površina drveta može izgledati isto kad koristite ulje ili vosak, drveni vosak izrađuje se kao gornji premaz nad drvenim uljem jer pomaže u odbijanju vode i prašine. Neki voskovi za drvo sadrže ulje (obično citrusno) kako bi postigli sjaj u konačnoj završnoj obradi. Možete li nanositi drveni vosak na druge površine? Može biti. Neki voskovi za drvo koriste se na više površina poput betona, kamena, pločica, linoleuma, mramora, kože i tkanine. Kao i na drvetu, vosak može zaštititi od vode, UV zraka, prljavštine i ogrebotina. Neki voskovi za drvo izrađeni su samo za drvene površine. Svaki proizvođač će u pojedinostima o proizvodu zabilježiti vrste materijala koji su sigurni.

Različite boje voska za drvo

Vrsta drvenog voska koju kupite ovisi o boji površine koju želite zaštititi. Lagani tonovi drveta ili bijele boje trebali bi se odlučiti za bistri drveni vosak, tako da rezultirajući premaz neće postati žut. Postoje mnoge boje voska za drvo od bistrog, prirodnog, do nijansi smeđe, čak i gotovo crne. Pronađite nijansu koja je najbliža vašem komadu drva, tako da krajnji rezultat ne promijeni izgled boje ispod.

products DV005 ppic Bao Weichwachs ws 0
Stolarski vosak u štapiću

Kako nanijeti proizvode od voska ?

Primjena drvenog voska može biti dugotrajna primjenom ruku i koljena ili jednako brza i jednostavna kao guranje mopa, pa razmotrimo postupak različitim metodama.

Čišćenje

Prvi korak prije poliranja voskom je uvijek očistiti površinu, pazeći da nestane masnoća i prljavština kako bi vosak pravilno prianjao. Ako se vosak ne lijepi, uklonite vosak tijekom procesa poliranja jer trošite svoje vrijeme i novac!

Mop

Sipajte malo voska na glavu mopa, a možete i izravno na pod. Gurnite krpu da vosak ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini, oprezno kako ne biste ostavljali mjehuriće u tekućini ili prskali zidove. Pustite da se vosak osuši. Većina tekućih formulacija voska od drveta osuši se do visokog sjaja, dok drugi mogu zahtijevati poliranje sa suhom i čistom krpom kako bi se postiglo najviše sjaja.

Kako održati svoj sjaj od voska na drvetu

Obrada drveta od voska nije tako izdržljiva kao poliuretanski premaz, pa očekujte da ćete uložiti vrijeme kako bi drvo izgledalo najbolje. Svaki put kada obrišete komad od voska uklonite djelić zaštitnog sloja voska. Spužvica od perja nježna je opcija za uklanjanje prašine. Kad primijetite da vam komadi počinju izgledati dosadno ili ogrebano, ponovo nanesite drveni vosak. 

Zaključak

Zaštita vašeg namještaja od drveta od ogrebotina, vodenih žigova i slabljenja može se činiti zastrašujućom, ali redovitom upotrebom bilo kojeg od ovih najboljih proizvoda od voska za drvo, nastavit će izgledati sjajno.

Drvoprerađivači i restaurator namještaja kunu se lijepom površinom sjajnom samo voskom za drvo. Oni ne samo da koriste vosak za drvo na gotovom namještaju i ormarima, već i na drvenim ručkama svojih alata kako bi im se osiguralo klizanje i izvrsno stanje.

Stoga odaberite bilo koji od ovih najboljih voskova za drvo iz ovog vodiča i budite sigurni da ćete dobiti kvalitetan proizvod koji daje fantastične rezultate.

Podijelite sadržaj

Dodatni tekstovi

Shopping cart

Sign in

No account yet?

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.