Blog

Vosak za drvo – Zašto, kako i kada koristiti?

Drveni namještaj stvara ugodnu atmosferu u svakoj prostoriji vašeg doma i uljepšava vam vašu svakodnevnicu. Tijekom vremena, sav vaš drveni namještaj podložan je oštećenjima i habanju, a na površini predmeta pojavljuju se male pukotine. 

Nemojte se uzrujati ako primijetite sitna oštećenja na vašem omiljenom stolu ili garnituri jer sa voskom za drvo ćete brzo riješiti svoj problem. Kako pokriti manja udubljenja stolarskim voskom već smo pisali ovdje

Česte promjene namještaja su skupe i ne može si svatko priuštiti često mijenjanje namještaja, radije spasite izgled vašeg namještaja uz pomoć voska za namještaj.

 Vosak za drvo

Služi za obradu i obnovu drvenog namještaja i drugih drvenih površina i za uklanjanje ogrebotina i oštećenja tijekom raznih popravka, premještanja namještaja ili pak neopreznog rukovanja. Obnavljanje površine drvenog namještaj i drvenih predmeta možete uraditi sami i to u komociji vašeg doma. Vosak za drvo služi kako bi predmetima dao drugi život, poboljšavajući njihov izgled i tehničke karakteristike.

Velika prednost voska je široka rasprostranjenost i dostupnost mnogobrojnih nijansi boja u trgovinama i web trgovinama, što vam omogućuje točan odabir nijanse vašeg namještaja bilo da je nijansa bukva, hrast, jelka, bagrem, trešnja, jasen ili neka druga. 

Od davnih vremena vosak za drvo koriste majstori za obradu drvenih površina zbog svojih vodoodbojnih svojstava, sposobnosti da u potpunosti prodre u strukturu drvenih predmeta, te vosak i danas ostaje najbolji način za obnavljanje svih drvenih površina. Također vrlo bitno da je upotreba voska za namještaj vrlo jednostavna kako za uklanjanje strugotina, tako i za izglađivanje ogrebotina i udubljenja. 

Prije upotrebe preporuča se upoznati njegove tehničke karakteristike i svojstva koja daje predmetima namještaja:

 • Izražajnija boja drvene površine
 • Baršunast učinak na površini
 • Vraćanje izvornog izgleda namještaja
 • Vodoodbojna svojstva 
 • Zaštita od abrazije i raspada

Postoje dvije vrste proizvoda voska za drvo: 

 • Meki
 • Tvrdi

Meki stolarski vosak za drvo

Stručnjaci preporučuju korištenje za unutarnju stolariju. Ova vrsta voska je izvrsna za popravak površina i uklanjanje pukotina, ogrebotina i udubljenja. Drveni namještaj i unutarnja vrata prekrivena mekanim voskom savršeno podnose razna dugotrajna fizička opterećenja. 

Oni održavaju svoju cjelovitost pod utjecajem visoke vlažnosti i u uvjetima naglih promjena temperature. 

Vosak ne zahtijeva prethodno miješanje, odmah je spreman za upotrebu. Smjesa se nanosi na željeno područje pomoću posebne plastične lopatice a viškovi se uklanjaju istom plastičnom lopaticom. Ako je potrebna posebna boja pozadine, voskovi različitih nijansi mogu se lako miješati. 

Stolarski vosak u štapiću meki hrast

 

Meki vosak u štapiću


BAO stolarski vosak trend boje - 20 malih štapića

Set mekanog voska u štapiću

Meki stolarski vosak i njegove prednosti

Meki vosak za drvo se izrađuje u obliku štapića stoga ne trebate biti stolar ili majstor kako bi ste znali raditi sa voskom za drvo. 

Sadrži velik broj pozitivnih karakteristika: 

 • Velika brzina obnove oštećenja – za nekoliko minuta na drvenoj površini možete prikriti pukotine, udubljenja i ogrebotine. Dio vremena ćete utrošiti na pripremu mjesta s nedostatkom, a dio na popravljanje problema.
 • Mogućnost korištenja za popravak i restauraciju namještaja u bilo kojoj prostoriji, bez obzira na vlažnost i temperaturu zraka. Ovi pokazatelji ne utječu na svojstva voska. 
 • Jednostavnost upotrebe. Budući da je vosak mekan, ne treba ga topiti prije upotrebe. Lako se utrljava u pukotinu ili udubljenje, što oštećenje čini nevidljivim. 
 • Širok raspon boja. Možete odabrati između velikog broja nijansi kako bi imali točno onu nijansu voska koja vam je potrebna. Naša preporuka je kupnja najmanje tri različite nijanse voska kako bi ste odabrali pravu boju što preciznije, postupno nanoseći vosak od svjetlije nijanse do tamnije.

Tvrdi stolarski vosak za drvo

Tvrdi vosak za drvo može se koristiti i za vanjsku i za unutarnju upotrebu. Savršeno prianja na drvenim plohama, ne samo što ga štiti od negativnih vanjskih čimbenika, već i obnavlja oštećenu površinu, brtveći udubljenja, ogrebotine i pukotine.

 Za razliku od mekanog voska za drvo, ovaj vosak za restauraciju namještaja ima gušću strukturu. 

Za rad s čvrstom vrstom voska potrebno vam je lemljenje. Vosak se prethodno rastopi pomoću navedenog uređaja. Rastopljena masa se nanosi na željeno područje te nakon nekoliko sekundi prianja na plohu drvene površine. Višak materijala uklanja se plastičnom ili gumenom lopaticom kao i kod mekanog voska za drvo.

Stolarski vosak

 

Tvrdi vosak u štapiću

Set stolarski vosak čvrsti tapecirani namještaj

 

Set tvrdog voska u štapiću

Tvrdi stolarski vosak i njegove prednosti:

Prednosti upotrebe tvrdog voska za drvo, za razliku od drugih vrsta zaštitnih sredstava su što u potpunosti prodire u strukturu drvenih površina, drvo ne gubi svoju teksturu i zadržava prirodnu toplinu. 

Namještaj prekriven takvim proizvodom savršeno podnosi dugotrajna opterećenja. 

Tvrdi stolarski vosak ima i druge prednosti: 

 • Ostat će baršunasti učinak na materijal koji toliko nedostaje poliranom namještaju. Garniture, stolovi, stolice i komode od prirodnog drveta postat će još ljepši ako su prekriveni voskom. Pod nevidljivim premazom zaštitnog sloja ne pojavljuje se samo tekstura, već i površina površine proizvoda postaje izražajnija. 
 • Korištenjem toniranog izgleda materijala možete stvoriti namještaj koji se savršeno uklapa u željeni interijer. 
 • Tvrdi vosak za drvo je odličan za obnovu. Gusta plastična masa dobro ispunjava pukotine, ogrebotine i pukotine i pomaže vratiti izvorni izgled svih kako vašeg drvenog namještaja tako i drugih drvenih ploha. Ispravno odabrana nijansa ne samo da će obnoviti kućanske predmete, već će ih učiniti još ljepšima.

Razlika između mekog i tvrdog voska

Razlika između mekog i tvrdog voska je u njihovoj strukturi, koja određuje različite tehnologije korištenja proizvoda. 

Tvrdi vosak ima gušću konzistenciju od mekog voska za drvo. Da biste ga ispravno i točno primijenili na područje oštećenja, potrebno vam je lemljenje što znači da je potrebno otopiti materijal i tek nakon toga nanijeti na površinu. Vrijeme postavljanja voska u oba slučaja se kreće u rasponu od nekoliko sekundi do minute. Nakon toga, višak materijala uklanja se gumenom ili plastičnom lopaticom, a gotovi premaz se polira.

Tehnologija voska

Vosak je ekološki prihvatljiva i jeftina zamjena za emajle i lakove za drvo. Vosak se ravnomjerno nanosi na unaprijed pripremljenu glatku suhu površinu. Depiliranje se vrši komadom tkanine ili strugačem. Svi dijelovi drvenih površina prvo se unaprijed pažljivo obrađuju. Zatim se vosak nanosi na uglove, utore, profile ili ukrasne predmete. 

Nakon voskanja cijelog područja, pričekajte jedan sat da se potpuno upije. Tada se višak sredstava pažljivo ukloni mekom krpom. Sastav treba pokriti cijelu površinu drvene površine, ispuniti sve pukotine, pore, teško dostupna područja. Vosak impregnacija daje čvrstoću drva, otpornost na vlagu i trajnost.

Suprotno uvriježenom mišljenju da se vosak za drvo koristi samo za namještaj, njegov je opseg puno širi. Budući da sastav sadrži meke sastojke i čestice recikliranog drva, redovito se koristi za obnavljanje ostalih predmeta. 

Popis područja na kojima je prikladno koristiti vosak za drvo

 • Obnavljanje podnih obloga – vosak za drvo izvrstan je za brtvljenje pukotina i pukotina u drvenom podu. To se odnosi na laminat, kao i na parket. Tijekom rada premaz se može istrošiti zbog povećanog opterećenja poda. U nekoliko minuta možete obnoviti laminat i parket bez korištenja usluga majstora. 

SvZQDF8acGCwSdXT3 uzZEcWGfGrJClT07ziOWvrW43ujfV9yIRBUQ3X5rWAGt1s9ikQPBLnUVx p7T5hRggajOeLuqCJtz4DHivEhDS1tRwAm6iOLydC 1OV00tO5tu5rPbJ59DE5ybmXQbcQ

 • Popravak dekorativnih predmeta – to uključuje obnovu drvenih slika, kovčega, drvenih kutija, ukrasnih elemenata interijera. Uz malu količinu voska za drvo možete predmete vratiti u njihov prijašnji izgled.

WZaw0vk8 vHMIaDQhgcT pY2bebgRgQdmCLoluyF9mksg0xCHH2U2BhwC703u2tDC BGA7zsZK1nkD8gmMNsRAZMSQxhR8 Y1QZJr6C53N61Ayj7yQw4g1ryb48FSMkEzDQGjEISIievqBO dQ

 • Obnavljanje okvira vrata i okvira prozora – zahvaljujući vosku za namještaj, možete sami popraviti vrata i prozore. Drveni materijali ovih predmeta savršeno prihvaćaju punjenje voskom. Opseg primjene voska za namještaj je iznimno širok, koristi se uglavnom za restauraciju različitih predmeta izrađenih od drva. Pomaže vratiti svoju prijašnju privlačnost i daje površini određena svojstva.

RSavh mJL41pLydHpyEI7cFSIr7hX2chWPzMxtemCpm4TlDmMXoqOjRqKINRooPxbr2 NKIv csCDz1GGT6ZTotQDi3HZ1hAeZj0lMO6NJymklYvfOfZm7QOQG0Y SsDMvZE2wbRwSkPZL58FA

OLOVKE U BOJI ZA DRVO

Mogućnosti upotrebe:

Za bojanje nastalih oštećenja uslijed habanja ili brušenja na površini drveta. Ispunjava ogrebotine i oštećena područja koji se skladno povezuje s izvornom bojom u vrlo kratkom vremenu. Vrh olovke omogućuje precizno upravljanje i primjene u vrlo tankim slojevima. Trajno popunjava duboke ogrebotine i oštećenja. Primjena štedi skupe popravke i pomaže zadržavanju vrijednosti.

Primjena:

Oštećena mjesta potrebno je očistiti i izbrusiti kako bi se dobila glatka prijanjajuća površina. Ogrebotine, oštećenja i rubove potrebno je prebojati kratkim potezima olovke. U slučaju kod prevelikog nanosa boje ili nanosa pretamne nijanse boje slobodno napravite korekciju laganim brisanjem čistom krpom. Nakon što ste završili sa bojenjem olovkom, potrebno je prelakirati sa bezbojnim mat lakom.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0099/8064/1361/products/DV005-ppic_Bao_Retuschierstift_Sort_210_solo_0_a9ff38a1-f610-4b32-9b94-00293e6caedd_1024x1024@2x.jpg?v=1577020563

 

Olovka u boji za korekciju

Podijelite sadržaj

Dodatni tekstovi

Shopping cart

Sign in

No account yet?

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.