Blog

Savjeti za zdravlje i sigurnost građevinskih radnika

Tvrtke diljem zemlje i širom svijeta moraju zatvoriti svoja vrata kako bi spriječile širenje koronavirusa. Sve što se ne smatra neophodnim je zatvoreno, što uključuje mnoga gradilišta i projekte.

S druge strane, novac i gradovi koriste manje prometa na autocestama kako bi prije planiranja dovršili građevinske projekte. Za one tvrtke koje se smatraju ključnim, što menadžeri i vlasnici tvrtki mogu učiniti da njihove posade budu sigurne u ovo vrijeme bez presedana?

Djelatnici na pregledu prije smjene

Mnoga su osnovna poduzeća započela unaprijed postavljati svoje zaposlenike prije smjena provjeravanjem njihove temperature. Ovaj korak može biti učinkovit jer je jedan od najčešćih simptoma COVID-19 visoka groznica. Stručnjaci trebaju provjeriti temperaturu zaposlenika prije ulaska u objekt ili mjesto rada. Svatko tko ima groznicu trebao bi ići kući.

Da biste ograničili izloženost, dobra je ideja pregledati i one koji posjećuju gradilište, od izvođača radova do posjetitelja, i ne dozvoliti svima koji su bolesni da stupe u kontakt s radnicima. Svodeći ove posjete na minimum, može se umanjiti i mogućnost izlaganja.

Nosite maske za lice kad god je to moguće

Građevinski radnici svoje vrijeme provode u neposrednoj blizini. Novo istraživanje pokazalo je da će najbitniji građevinski radnici sklopiti ugovor o COVID-19 zbog radnih uvjeta.

Maske za lice, čak i platnene, mogu smanjiti širenje koronavirusa, sprečavajući bolesne pojedince ili one koji su zaraženi, ali asimptomatski, da šire virusne čestice. Dok gradilišta obično ne zahtijevaju maske, novo upozorenje preporučuje vlasnicima tvrtki i nadzornicima da svojim zaposlenicima ostave maske koje pokrivaju usta i nos dok su na poslu.

Ova metoda nije zamjena za socijalno distanciranje, što bi također trebalo imati prednost na mjestu rada. Zaposlenici bi trebali ostati na udaljenosti od 2 metra, čak i ako to ometa produktivnost.

Osigurajte vrijeme za čišćenje i dezinfekciju

Za radna mjesta koja su i dalje aktivna za vrijeme pandemije, supervizori trebaju osigurati dodatno vrijeme za čišćenje i dezinfekciju zajedničkih prostora i opreme. Timovi mogu koristiti sapun i vodu, ili još bolje, maramice za izbjeljivanje bez izbjeljivanja ili 70% izopropil alkohol za čišćenje. Rukovodioci trebaju imati na umu da ne riskiraju oštećenja opreme upotrebom izbjeljivača ili sredstava za čišćenje na bazi otapala.

Malo je vjerojatno da će čišćenjem moći izbrisati svaki trag virusa s kamiona, prekidača ili sjedala. Međutim, uz primjerenu osobnu zaštitnu opremu (OZO) i smjernice za društveno distanciranje, ovaj jednostavan korak može donijeti razliku u tome kako se lako šire klice. Osposobite svoje radnike da dezinficiraju zajedničke alate i opremu prije prelaska na drugi zadatak.

Omogućite plaćeni dopust za bolesne zaposlenike

Mnogi građevinski zaposlenici dolaze na posao bez obzira na rizik po svoje zdravlje – ili rizik po druge ako su bolesni. Za osobe s niskim primanjima često ne postoji drugi izbor. Mnogi poslovi nisu nudili plaćeno vrijeme bolovanja prije nego što je pandemija započela, a ako to urade, nije bilo dovoljno dana da podrže zaposlene minimalno dva tjedna koji bi im trebali ostati kod kuće kako bi se spriječilo njihovo širenje bolesti na druge.

Ako već nisu, tvrtke bi trebale osnovati pravila koja će ponuditi plaćeno radno vrijeme zaposlenicima koji su izloženi koronavirusu, koji su već bolesni ili su poslani kući tijekom prethodnog testiranja prije njihove smjene. Istraživanja ukazuju da su ovoj odluci dodani troškovi, ali utjecaj je minimalan u usporedbi s zatvaranjem mjesta zbog raširene infekcije. Rizično je za cijeli tim ako se radnici osjećaju obveznim dolaziti na posao bolesni.

Učinite zdravlje i sigurnost zaposlenika prioritetom

Puno je stvari koje bi građevinske tvrtke trebale razmotriti kako bi zaštitile svoje zaposlenike tijekom ove virusne pandemije. Ipak, uvijek im na prvom mjestu treba biti – zdravlje i sigurnost zaposlenika. Bez obzira na promjene koje su nužne poduzećima, njihov prioritet trebao bi biti održavanje i očuvanje zdravih timova.

Pandemija je uzdrmala gospodarstvo i utjecala na mnoge živote, posebno mala i srednja poduzeća. Moramo biti zabrinuti u vezi s konačnom linijom, rokovima projekata ili novim ugovorima. Međutim, ako se vaš rad i dalje smatra nužnim, sigurnost zaposlenika trebala bi biti prije svega na umu svakog vlasnika građevinske tvrtke. Rukovoditelji  i nadzornici trebali bi učiniti sve što mogu kako bi zaštitili svoje timove, a istovremeno spriječili širenje koronavirusa.

Uostalom, nitko ne može biti produktivan ako oni ili njihovi najmiliji pate od kritičnog zdravstvenog stanja – a zapošljavanje kritičnih građevinskih radnika bit će izazov za mnoge tvrtke.

Strpljenje je ključno za zdravlje i sigurnost radnika

Strpljenje je najvažnije čega se morate sjećati tijekom ovih teških vremena. Dok neke države počinju popuštati svoja ograničenja za tvrtke i ono što se može smatrati nužnim, pandemija još nije gotova. Mnoge su industrije zabrinute kako će ponovni rast virusa vjerojatno rezultirati pooštrenim ograničenjima, barem dok poboljšano testiranje ili liječenje ne budu dostupni općoj populaciji.

Ključ neophodnih građevinskih radova je strpljenje. Odvojite vrijeme za čišćenje radnih mjesta, promatrajte radnika i njihove simptome Zaštitite zaposlenike i budite zdravi i sigurni. Sve ostalo će doći na svoje mjesto.

Podijelite sadržaj

Dodatni tekstovi

Shopping cart

Sign in

No account yet?

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.