Blog

Svježi na gradilištu i savjeti kako to postići

Tehnički gledano, prvi dan ljeta dolazi tek tjedan nakon ljetnog solsticija, ali dijelovi zemlje već ranije dožive rekordne ili skoro rekordne visine. Građevinski radnici izloženi su velikom riziku od bolesti povezanih s toplinom zbog napornog karaktera posla i dugotrajnog izlaganja vrućini i vlazi stoga je važno da znate kako da ostanete svježi na gradilištu.

Rizik se povećava za radnike gdje temperatura može doseći višu od vanjske temperature zraka, kod poslova koje izvode krovopokrivači, cestogradnja ili unutrašnji radovi na zgradi bez klimatizacije i lošeg prozračivanja. Za Vas smo pripremili popis savjeta i trikova kako pobijediti vrućinu na gradilištu ovog ljeta.

Hidratizirajte se konstantno

Trebali biste piti vodu ili drugu tekućinu svakih 15 – 20 minuta. Hladna voda trebala bi biti vaš glavni izvor hidratacije. Sportska pića (tj. Gatorade, Powerade itd.) I kokosova voda također su dobri za obnavljanje elektrolita. Svježe voće i sokovi također su dobra opcija.

Pića koja treba izbjegavati uključuju kavu, sodu i alkohol koji sadrže diuretike, uzrokovat će da postanete dehidrirani. Neki od simptoma dehidracije uključuju pojačanu žeđ, suha usta i natečen jezik, nemogućnost znojenja, slabost, vrtoglavicu i smanjeno lučenje urina. Ako osjetite neki od ovih simptoma, odmah se morate odmoriti i rehidrirati.

Aklimatizirajte se

To se uglavnom odnosi na nove radnike i radnike koji su bili bez posla zbog bolesti ili godišnjih odmora nekoliko dana. Da biste se aklimatizirali, trebali biste započeti raditi oko 50% svog uobičajenog posla i postupno raditi do 100% tijekom sljedećih 5 do 7 dana kako bi se vaše tijelo prilagodilo vrućini i napornim aktivnostima.

Kvalitetno se obucite

U ovom slučaju ne govorimo o odijelu i kravati. Ležerna i lagana odjeća pravi je put. Odjeća od prirodnih vlakana, poput pamuka, uvijek je dobar izbor, jer je prozračna i dobro upija vlagu. Odjeća protiv vlage također je pametna opcija jer odvodi znoj s vašeg tijela. To omogućava vašem tijelu brže hlađenje što je korisno u vlažnijim klimama.

Krenite rano

Temperatura zraka obično doseže najgore temperature između 15:00 i 18:00. Što ranije započnete svoj dan, bolje će vam biti. To je posebno važno ako možete završiti ili provesti ograničeno vrijeme radeći prije početka najtoplijih sati u danu.

Odmorite u hladovini

Česte pauze u hladu važan je korak za izbjegavanje bolesti povezanih s toplinom. Kad god se osjećate pregrijani ili imate simptome toplinskog stresa i želite ostati svježi na gradilištu, trebali biste napraviti najmanje 5-minutnu pauzu u zasjenjenom području. Ovo je također sjajno vrijeme za rehidrataciju ako to već niste učinili.

Krema za sunčanje

Kad god radite na otvorenom, trebali biste koristiti kremu za sunčanje. Čak i u oblačnim danima, ultraljubičaste (UV) zrake mogu doprijeti do vas i izazvati sunčanje. Kada radite vani, trebali biste često nanositi kremu širokog spektra, koja sadrži cinkov oksid, titanov dioksid i / ili avobenzon. Pokušajte pronaći kremu za zaštitu od sunca koja je otporna na znoj ili vodootporna kako bi se osiguralo da se sve to ne iznojite u prvih nekoliko minuta rada. Također je dobra ideja nositi šešir širokog oboda kako bi se spriječile sunčeve zrake.

Ostanite rashlađeni

Pomaganje tijelu u održavanju stabilne unutarnje temperature od vitalnog je značaja za izbjegavanje bolesti povezanih s toplinom. Jednom kada se temperatura zraka približi iznad normalne tjelesne temperature, krv koja cirkulira na vašoj koži ne može izgubiti toplinu. Zbog toga se znojite, ali to nije dovoljno za hlađenje tijela ako vlaga ne bi dozvolila da znoj isparava.

Da biste ohladili tjelesnu temperaturu i ostali svježi na gradilištu, pokušajte ući u klimatizirani prostor poput vozila ili prikolice. Također možete nanijeti hladnu, mokru krpu na pulsirajuće točke na tijelu, poput vrata, zapešća i laktova. Vrhovi stopala i unutar gležnjeva također su pulsne točke, pa ih pokušajte namočiti u kantu hladne vode nekoliko minuta.

Ako radite u zatvorenom prostoru bez klimatizacije, razmislite o postavljanju nekih prijenosnih ventilatora kako biste povećali cirkulaciju zraka i rashladili vas. Na tržištu postoje i brojni osobni uređaji za hlađenje poput prsluka za hlađenje ili hladnjaka koji vam mogu pomoći u prevladavanju vrućine.

Promatrajte Index topline

Poslodavci i radnici uvijek trebaju biti svjesni indeksa topline. Indeks topline kombinira temperaturu zraka i relativnu vlažnost zraka kako bi odredio prividnu temperaturu. Prividna temperatura je ono što se zapravo osjeća vani. Kao što smo ranije spomenuli, ako je vlaga previsoka, sprječava isparavanje znoja što smanjuje sposobnost tijela da se hladi. Vrlo niska vlaga povećava isparavanje znoja što može dovesti do dehidracije.

Pratite signale kako bi ostali svježi na gradilištu

Toplinski stres, toplotni osip, toplinski grčevi, iscrpljivanje i toplotni udar su sve bolesti povezane s toplinom koje se mogu pojaviti na gradilištu. Važno je imati prikladno obučeno osoblje za sigurnost koje nadzire radnike i po potrebi pružiti prvu pomoć radniku koji pokazuje simptome bilo koje od ovih bolesti. Simptomi se mogu pojaviti brzo, tako da je također važno osposobiti svoje radnike, tako da oni također nadgledaju sebe onažiti ih da obavijeste nadzornika i poduzmu odgovarajuće korake ako smatraju da im se neki ili drugi suradnik razboli.

Na tisuće radnika svake godine obolijevaju od bolesti povezanih s toplinom. Toplinski udar može nanijeti veliku štetu vašim organima, uključujući srce, jetru i bubrege. Također može uzrokovati oštećenje mišića, krvne poremećaje i smrt. Iscrpljenost topline može uzrokovati da radnici budu manje budni, što može rezultirati drugim ozljedama povezane s gradnjom. Poduzimanjem gornjih mjera opreza većina bolesti povezanih s toplinom može se spriječiti ili uhvatiti dovoljno vremena za liječenje i izbjegavanje ozbiljnih ozljeda ili smrti.

Podijelite sadržaj

Dodatni tekstovi

Shopping cart

Sign in

No account yet?

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.