Blog

Pukotine u drvetu i kako popraviti one veće ?

Pukotine u drvetu i „bubuljice“ čest su problem drvenog namještaja, posebno ako je komad star ili je pretjerano iskorišten. Neke osnovne tehnike restauracije mogu ukloniti ove probleme sve dok oštećenja nisu prešla ispod površinu.

Kako to ispravno uraditi

Pukotine u drvetu treba ispuniti tako da budu u ravni s površinom drveta. Za vrlo male rupe, kao što su rupe za spajanje, mogu se koristiti drveni štapići. Ako ne možete pogoditi boju drveta, nekoliko boja može se pomiješati. Da biste koristili štap za kit, povucite ga kroz pukotinu i prstom pređite preko njega. Ako namjeravate završiti ili oplemeniti drvo, ostavite da se kit osuši najmanje tjedan dana prije nego što nastavite.

Za veće rupe, najlakše su punilo za drvo i kit .Ova se punila mogu koristiti na golom ili gotovom drvetu. Punilo za drvo dostupno je u nekoliko boja, a kit možete obojiti uljem. Međutim, mrlje od punjenje drveta i vodene mrlje su obično uočljive i mogu izgledati tamnije od drva. Za najbolje rezultate, testirajte uzorak na neupadljivoj površini kako biste bili sigurni da je boja ispravna.

image 10
Kit za drvo

Da biste koristili punilo za drvo, pažljivo očistite pukotinu. Punilo za drvo lagano se smanjuje kako se suši, pa ga čvrsto pritisnite i ostavite da se blago izlijeva iznad površine drveta.

Drveno punilo se suši prilično brzo, ali ostavite ga da stoji najmanje dva dana. Zatim lagano izravnajte uzorak sitnim brusnim papirom i površinu obrišite krpom. Ako se radi o okolnom završnom sloju, perite rubove tako da se novi uzorak stapa s njim. Zatim, ako je potrebno, uzorak obojite i lagano obrišite krpom .Nanesite završni sloj prema ostatku površine pomoću obične četke i pera po rubovima. Ostavite da se završni sloj osuši, a zatim ga lagano obrišite krpom; očistite područje od ostataka, te voskom polirajte površinu.

Za najprofesionalniji posao popunjavanja pukotine u drvetu, upotrijebite olovke za korekciju  za popunjavanje pukotina i udubina. Olovke ostavljaju najmanje upadljiv uzorak, a vrlo su učinkovite na gotovom drvu koje je u dobrom stanju. Olovke za korekciju su dostupne u nekoliko boja drveta; koristite olovku  koja što bliže odgovara boji drveta. Prije bilo kakvog popunjavanja pukotina olovkom za korekciju, svakako probajte vježbati na starom drvetu koje se ne koristi.

Podijelite sadržaj

Dodatni tekstovi

Shopping cart

Sign in

No account yet?

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.