Blog

Kako popraviti ogrebotine i udubljenja na drvetu?

Ogrebotine i udubljenja na drvetu bez obzira stari ili novi, drveni namještaj često pokazuje znakove široke upotrebe i to je ono što nam se ne sviđa. Većinu ovih oštećenja na površini lako je popraviti, osim ako je problem ozbiljan i velik.

Ogrebotine

Da biste sakrili male ogrebotine i udubljenja na drvetu, slomite komad oraha ili orašastih plodova i protrljajte ga duž ogrebotine. Ulje u orahu potamnit će sirovu ogrebotinu.

Tamo gdje su prisutne brojne plitke ogrebotine, nanesite čvrsti vosak na površinu, lagano šetajući duž proreda drveta. Zatim površinu premažite mekom krpom.

Za jednu ili dvije dublje ogrebotine obično su učinkoviti voštani štapići za namještaj. Ovi štapići za retuširanje, izrađeni u nekoliko boja drveta, dostupni su u trgovinama. Odaberite štapić koji će odgovarati po boji. Da biste koristili voštani štap, provucite ga čvrsto uz ogrebotinu, vršeći dovoljno pritiska da ogrebotinu napunite voskom. Uklonite višak voska uz rub kreditnom karticom ili drugom tankom plastičnom karticom. Pustite da se vosak osuši; zatim ispolirajte mekom krpom. Jako ogrebane površine obično se moraju ponovo doraditi, ali da biste sakrili jednu ili dvije vrlo duboke ogrebotine, možda ćete morati obojiti sirovu površinu koja se podudara. Nanesite mrlju na bazi ulja umjetnom četkom, pažljivo ga crtajući duž ogrebotine; ostavite da odstoji 15 minuta i obrišite. Ako je potrebno, ponavljajte ovaj postupak sve dok ogrebotina ne odgovara ostatku drva. Pustite da se područje potpuno osuši, prema uputama proizvođača. Zatim uzmite tvrdi vosak i nanesite ga.

BAO stolarski vosak u štapiću čvrsti crno-bijeli - 20 kom
Vosak u štapiću

Udubljenja

Udubljenja i ogrebotine na drvetu te male plitke udubine u mekom  drvetu obično se lako uklanjaju; velike i duboke udubine, posebno u tvrdom drvu, teže je popraviti. Udubljenja je najlakše ukloniti iz golog drva. Vrlo velike plitke udubine vjerojatno je najbolje ostaviti neobrađene.

products DV005 ppic Bao Hartwachs Farbe 403 0
Vosak u štapiću

Na gotovim površinama morat ćete ukloniti sve  oko oštećenog područja. Pomoću finog brusnog papira pažljivo očistite površinu i par centimetara oko mjesta. Da biste popunili udubinu u drvetu, nanesite nekoliko kapi vode na udubinu i pustite da voda prodire u drvo i ostavite jedan dan. Nemojte namočiti cijelu površinu. Ovaj tretman može biti dovoljan za popunjavnje udubljenja, posebno ako je udubljenje plitko, a drvo mekano.

Ako ovo ne popuni udubljenje, namočite krpu u vodu i ocjedite ju. Postavite vlažnu krpu, presavijenu u nekoliko slojeva, preko udubljenja; zatim čvrsto pritisnite krpu toplom peglom.

Pazite da željezo ne dotakne izravno drvo. Ova vlažna toplina može biti dovoljna da se drvo raširi i popuni udubljenje. Ukoliko se to ne dogodi, nanesite komercijalnu tekućinu za širenje drva i ostavite joj vremena da djeluje – otprilike jedan dan, prema uputama proizvođača.

Dublje pukotine i nabori na površini mogu zahtijevati dodatni rad. Naučite osnovne korake za popravak pukotina i otvora na drvenom namještaju u našem idućem blogu.

Podijelite sadržaj

Dodatni tekstovi

Shopping cart

Sign in

No account yet?

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.