Blog

Građevinska zaštitna oprema, savjeti i trikovi

U ovoj industriji građevinska zaštitna oprema (OZO) smatra se posljednjom linijom obrane kada je u pitanju zaštita radnika od ozljeda na gradilištu. Poslodavci su dužni provoditi tehničku kontrolu i druge mjere sigurnosti kako bi se zaštitili od nesreća i spriječili ozljede. U slučaju da te mjere ne uspiju ili se ne mogu provesti, PPE je tu da spriječi ozljede kad nastanu opasnosti. Poslodavci su dužni platiti i pružiti radnicima sve OZO te su odgovorni za zahtijevanje njihove uporabe kada je to primjereno. Svi OZO trebaju biti u skladu s nacionalnim standardima.

Poslodavci mogu omogućiti radnicima da koriste vlastite OZO. Ako je dozvoljena oprema u vlasništvu zaposlenika, poslodavci su odgovorni da je OZO u dobrom radnom stanju.

Kako biste najbolje osigurali zaštitu svojih radnika, evo nekoliko savjeta za pravilnu upotrebu OZO


Izraditi program osobne zaštitne opreme (OZO)

Vaš program za građevinsku zaštitnu opremu trebao bi prikazati opasnosti koje su prisutne i odgovarajuću OZO koja se mora nositi. Program treba objasniti kako odabrati i osigurati odgovarajuću prikladnost za OZO. Program OZO mora pokrivati ​​pravilnu inspekciju i održavanje svih OZO. Osposobljavanje radnika o pravilnoj upotrebi i sigurnosnim prednostima OZO treba biti obuhvaćeno u vašem programu.

Zaštita glave

Kacige štite radnike od pada i letećih predmeta kako bi se spriječile udari u glavu ijedan je od najbitnijih dijelova građevinske zaštitne odjeće. Izoliraju se i od strujnog udara. Budući da se uvjeti na gradilištima stalno mijenjaju, dobro pravilo je da svi na gradilištu zahtijevaju da nose kacigu u svakom trenutku.

Svakako slijedite upute proizvođača za podešavanje ovjesa na kacigi kako bi se osiguralo ugodno i sigurno prijanjanje. Ne stavljajte ništa u kacigu dok ju nosite, jer to može ugroziti jaz između školjke i ovjesa.

Ako razmišljate lijepljenju naljepnica na kacige, pogledajte preporuke proizvođača. Većina proizvođača ne preporučuje stavljanje bilo čega na kacigu  jer boja može oštetiti školjku, ali obično su u redu s pričvršćivanjem naljepnica na nju.

Kacige je potrebno pregledati od oštećenja poput pukotina i udubljenja prije svake uporabe. Oštećene kacige potrebno je odbaciti i zamijeniti.

Zaštita sluha

Slušna zaštita mora se osigurati i koristiti kad se razina buke ili trajanje ne mogu smanjiti na one dozvoljene.

Prihvatljiva zaštita sluha uključuje ušne čepiće i utikače koji se trebaju staviti u uho. Čepiće za uši pojedinačno mora staviti stručna osoba. Običan pamuk prema normama nije prihvatljiv kao zaštitna oprema.

Zaštita očiju i lica

Zaštita očiju i lica potrebna je kada su radnici izloženi opasnostima od letećih čestica, rastaljenog metala, tekućih kemikalija, kiselina, tekućina, kemijskih plinova, para i svjetlosnog zračenja.

Za radnike koji nose korektivne leće, recepte treba ugraditi u dizajn zaštite oka ili zaštitnu zaštitu za oči koja bi trebala biti izrađena preko leća na recept.

Maske za lice, zaštitne naočale i zaštitne naočale treba odabrati na temelju opasnosti od koje su stvoreni da zaštite radnike. To bi trebalo biti čvrsto i udobno smješteno i ne ometati radničko kretanje. Zaštitne naočale trebaju biti trajne, čiste i sposobne za dezinfekciju.

Kad radnici obavljaju poslove zavarivanja, pobrinite se da imaju odgovarajući broj sjenila filtra na temelju vrste zavarivanja koje će obavljati. Pri radu s laserima potrebno je koristiti zaštitne naočale odgovarajuće optičke gustoće temeljene na valnoj duljini lasera.

Zaštita ruku

Odaberite pravu rukavicu za posao. Ruka je najčešće ozlijeđeni dio tijela na mjestu. Rukavice bi trebale biti udobne, a istovremeno omogućiti potpunu spretnost prstiju. Ne želite da radnici skidaju rukavice zato što im ne odgovaraju ili jer ne mogu osjetiti što rade dok rade s alatima ili opremom. Postoje rukavice dizajnirane za zaštitu od brojnih opasnosti na gradilištu: rukavice za zaštitu od posjekotina i razjedanja, rukavice za zavarivanje, gumene rukavice od jakog otpora za rad s betonom, rukavice otporne na kemikalije za zaštitu od opeklina i izolirane rukavice pri izvođenju električnih radova.

Zaštita stopala

Kada većina ljudi pomisli na zaštitu stopala na gradilištu, oni misle na čelične ili kompozitne čizme. Oni štite radnike od alata, materijala ili opreme koji padaju ili padaju na stopalo. Obuća s kombiniranim potplatima i čeličnim potkošuljama nudi visoku razinu zaštite. Čizme s kompozitnim nožnim prstima su lakše i ne provode toplinu zbog čega ih nosite ako radite vani na ekstremnim vrućinama ili hladnim temperaturama. Također ne provode struju što je dobro ako radite električni posao ili radite oko žica. Kad odaberete zaštitu stopala, također želite odabrati obuću koja je otporna na klizanje, kako biste se zaštitili od klizanja i padova, te potplate otporne na probijanje, kako biste se zaštitili od oštrih predmeta.

Omogućite obuku

Radnici moraju biti obučeni o pravilnom odabiru i korištenju zaštitne opreme i koja je potrebna za razne uvjete i zadatke na gradilištu. Radnici koji su određeni za nošenje OZO trebali bi znati kako ga obući i skinuti, kao i kako ga prilagoditi kako bi se osiguralo pravilno postavljanje. Obavijestite radnike o mogućnostima i ograničenjima opreme za zaštitu okoliša koje moraju nositi.

Radnici bi trebali biti u mogućnosti pravilno pregledati OZO prije svake upotrebe kako bi utvrdili je li oštećena i treba li je zamijeniti ili popraviti. Također bi ih trebalo naučiti pravilnom održavanju i njezi jer građevinska zaštitna oprema pomaže u očuvanju zdravlja radnika.

Zaključak

Građevinska zaštitna oprema je vrlo važan segment na koji trebamo obratiti pozornost . Kada inženjerski i administrativni nadzor ne uspije ili nije izvediv, OZO je od vitalne važnosti za zaštitu radnika od ozljeda u nezgodama. OZO bi trebao biti udoban i ispravno postavljen tako da ne ometa radnikove mogućnosti da sigurno obavljaju svoje radne zadatke. Menadžeri sigurnosti i nadzornici trebali bi redovito pregledavati gradilište kako bi bili sigurni da radnici nose dodijeljenu OZO i odrediti ako je potrebna dodatna oprema.

Podijelite sadržaj

Dodatni tekstovi

Shopping cart

Sign in

No account yet?

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.