Blog

AKU ILI ELEKTRIČNI ALAT, ŠTO JE NAJBOLJE ZA VAS?

Od samih početaka i pojave električnih uređaja bez kabela traju rasprave koja vrsta uređaja je bolja.
U ovom tekstu donijeti ćemo neke od zanimljivosti o električnim alatima s kabelom i uređajima bez kabela, odnosno drugim rječnikom rečeno aku uređajima, njihovim prednostima i nedostacima te koji je pravi za vas i za vaše potrebe.

Sadržaj:
⦁ Prednosti električnih alata sa kabelom
⦁ Nedostatci električnih alata kabelom
⦁ Prednosti uređaja na baterije ili aku uređaja
⦁ Nedostatci aku alata
⦁ Kada izabrati Aku alat, a kada električni alat?
⦁ Koji uređaj kupiti, odluka je ipak na Vama!

Prednosti električnih alata sa kabelom

Prva i najočitija prednost električnih alata s kabelom je da imaju kontinuirano napajanje. Osim što mogu raditi kontinuirano, električni alati s kabelom neće doživjeti pad performansi nakon dulje uporabe.

Nedostatci električnih alata kabelom

Čak će i najbolji električni alati s kabelom patiti od očitog nedostatka, a to je ograničeno kretanje. Nažalost, s beskonačnom snagom dolazi i manja pokretljivost te ste uvijek primorani biti uz strujnu utičnicu.Dok produžni kabel može pomoći da se uvelike poveća domet vaših električnih alata s kabelom, neke poslove jednostavno nećete moći napraviti s lakoćom. Neki od primjera su održavanje travnjaka i vrta. Ovaj posao zahtjeva puno kabela, odmotavanje i namotavanje kabela što uzima dosta vremena i fleksibilnosti. Osim toga, električni alati s kabelom mogu biti teški za rukovanje i skladištenje u usporedbi s aku alatima, duži kabeli zahtijevaju pravilno skladištenje kako se ne bi oštetili i uništili.

Prednosti uređaja na baterije ili aku uređaja

0100300a 01 768x512 1

Ključna prednost aku električnog alata je njihov domet i mobilnost. Ako često radite na otvorenom ili nosite svoju opremu na gradilište, onda je aku električni alat namijenjen baš za vas. Dodatne baterije vam omogućuju da bez zastoja odrađujete svoje poslove. Rukovanje i zamjena baterija je vrlo jednostavna i omogućuje vam da neprekidno i nesmetano obavljate svoj posao.
Vrlo bitna razlika je u tome što vam za korištenje aku alata nije potrebno imati izvor električne energije, samim time štedi vrlo bitne resurse kao što su agregati električne energije i sl.
Ovi uređaji se lakše pohranjuju.

Nedostatci aku alata

Aku električni alati imaju dosta prednosti, no imaju i nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka je činjenica da gube svoju snagu prilikom dugotrajnog korištenja. Ovaj nedostatak biste mogli osjetiti ukoliko se vaša baterija počinje prazniti. Za ovaj nedostatak postoji rješenje u vidu dodatnih baterija, no i uz to neke od poslova koji zahtijevaju više energije, nego ih daju vaše baterije, nećete moći obaviti.
Dodatnu poteškoću može stvoriti težina samog aku alata. Kako u vašoj ruci imate i alat i izvor napajanja, logično je da su ovi uređaji nešto teži od električnih uređaja sa kabelom. Ovu poteškoću proizvođači rješavaju litij-ionskim baterijama koje su lakše od ostalih vrsta baterija.

Kada izabrati Aku alat, a kada električni alat?

Na ovo pitanje je vrlo teško odgovoriti, ako bismo baš morali onda je svakako sugestija da obje vrste alata trebaju biti dio vašeg kućnog asortimana.
Međutim, ukoliko ćete imati i jedan i drugi proizvod u svom arsenalu cijenovno bi to moglo biti zahtjevno stoga ćemo ipak nešto o tome reći.Neki alati su bolji s kabelom, a neki su bolji kao aku alat.
Pojasniti ćemo uz jedan primjer: ukoliko često koristite kružnu pilu, verzija s kabelom je idealna jer će pružiti održive, stabilne performanse koje su često potrebne za perfektno rezanje krutog materijala. Ovakvu pilu ćemo preporučiti svima onima koji su vezani za radionu i nije im potrebna mobilnost. Ukoliko Vam je potrebna mobilnost, onda biste trebali razmisliti o aku kružnim pilama. Odličan izbor kružnih aku i električnih kružnih pila renomiranih proizvođača potražite na našoj stranici.

S druge strane, aku bušilice i aku udarne bušilice idealne su za većinu populacije budući da su to ručni uređaji koje je vrlo često potrebno nositi po cijelom gradilištu. U ovom primjeru do izražaja dolazi mobilnost baterijskog alata i kao takva je vrlo poželjna među majstorima.

Koji uređaj kupiti, odluka je ipak na Vama!

Da biste ispravno odlučili, bitno je znati za koje potrebe i kakve projekte ćete koristiti svoje električne alate. Tek kada znamo za što ćete koristiti alat tada se treba donijeti i odluka je li električni alat bolji od aku električnog alata ili je obrnuto. Ukoliko će korištenje alata biti vezano za rad na otvorenom kao što je dvorište ili ako vaši poslovi ne iziskuju profesionalnu upotrebu, onda bismo Vam preporučili aku električne uređaje.S druge strane, ukoliko često radite u radioni i vaš posao nije vezan za gradilište, tj. Imate stalnu opskrbu električnom energijom onda je električni alati s kabelom možda bolje rješenje za vas.U konačnici, ne postoji jasan pobjednik između električnih alata s kabelom i aku električnih alata. Oba alata zaslužuju biti dio vaše zbirke.. Ako cijenite vrhunske performanse i dugovječnost, električni alati s kabelom vjerojatno će biti bolja opcija za vas. Ako su vam praktičnost, mobilnost i skladištenje alata važniji, onda bi aku električni alati bili pravi izbor za vas.

Mnoštvo alata renomiranih proizvođača Vas čeka u našem web shopu:

d6fd3a5a a919 46f1 9e08DeWalt Logo 3bosch logometabo

Podijelite sadržaj

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Dodatni tekstovi

Shopping cart

Sign in

No account yet?

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.